De KvK: mijn eerste advies als ‘ondernemer’

Vandaag is de dag! Een dag of 10 geleden heb ik een afspraak gemaakt bij de Kamer van Koophandel om mijn eigen bedrijfje te komen inschrijven. Vandaag is deze afspraak. Het heeft lang geduurd voordat ik deze stap durfde te maken, dus ik voel me nogal trots.

Ik word wakker, sta op en begin met de orde van de dag. Donderdagen heb ik vrij om bij m’n dochtertje te zijn, dus de orde van de dag is voor haar zorgen. Vandaag begint dit met een bad. Haar papje is namelijk niet helemaal (of helemaal niet) in haar mond gegaan, maar over haar bolletje. Haar kleding en beddengoed kunnen ook gelijk in de was. Eten, drinken, spelen, de tijd vliegt voorbij. Dutje slecht ingepland, dus de kleine ligt pas een half uurtje te slapen op het moment dat ik haar weer moet wakker maken, om naar de KvK af te reizen.

Natuurlijk ben ik eerst nog even mooi verkeerd gelopen. Gelukkig is dat nooit een probleem, want ik neem altijd wat marge. Netjes 10 minuten voor m’n afspraak naar binnen gelopen en mezelf aangemeld. Ik was blij dat ik me hier niet speciaal netjes voor had aangekleed, want de vent bij de receptie die had ook gewoon een shirtje aan. Hij en ik waren verder de enigen, dat dan weer wel.

Anyhow, 10 minuten later liep ik weer naar buiten. Zonder kvk-nummer.

Hoe is dat gebeurd?

Ik werd ontvangen door een hele vriendelijke man. We liepen samen het formulier door wat ik eerder had ingevuld. Hij wees me op m’n verwachte inkomsten het eerste jaar. Ik had een mooi bedrag uit m’n duim gezogen: 2500 piek. Leek me al aan de hoge kant, zeker aangezien ik trainingen ga geven naast m’n huidige baan. Ik ga daar niet minder werken, dus het trainingen geven komt daarbovenop en heeft wat minder tijd. Maarja, ambitie is goed.

Deze vriendelijke man vertelde me dat 2500 euro helemaal niet zoveel geld is. Ik probeerde me te verdedigen. “Ik ga dit niet fulltime doen!” Dat maakt allemaal niks uit, blijkbaar. De belastingdienst vindt pas dat je een ondernemer bent als je meer dan 5000 euro per jaar verdient. Ik slikken. De belastingdienst kijkt niet eens naar inkomsten onder die 5000 euro, zo liet ik me vertellen.

Pfft, ik moest kijken of hier nog wat te redden viel. “Die 5000 euro kom ik uiteindelijk wel aan”, zei ik met een lachje. Misschien niet dit jaar, misschien niet het jaar daarna, maar daarna, zeker wel! Als ik me toch moet inschrijven, kan ik het net zo goed nu doen, toch?

Nope

Nou, niet dus. Blijkbaar moet je als ondernemer elk kwartaal belastingaangifte doen. Zelfs als je geen inkomsten hebt. Nou, daar had ie me mooi tuk. De vriendelijke heer en ik zijn overeengekomen dat ik de komende twee kwartalen mooi geen ondernemersbelastingaangifte ga doen, tenzij het trainingen geven extreem succesvol wordt.

We gaven elkaar een stevige hand. Isa zwaait. We lopen naar buiten. Ik kan er wel om lachen, want ik heb juist besloten om in het diepe te springen. Ik had niet verwacht dat het al zo snel anders zou gaan dan dat ik dacht. Anyway, kom maar op met die zeven sloten, ik wandel er wel in.

Lang verhaal kort: Geen KvK-nummer. De KvK-man zei dat ik eerst maar eens geld moet gaan verdienen.

Wie kent een bedrijf of persoon aan wie ik waarde kan brengen?

Talk to you later!
Matt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.